Koreansk söndagsmiddag

Koreansk söndagsmiddag
Foto: Husmorsorna
Från Husmorsorna

Det här är koreansk pytt i panna, och det är galet gott. Inte svårt alls, bara lite pyssligt. Du kan imponera sönder vem som helst med den här rätten. Lägg upp allt vackert i en skål, sedan kommer det absolut viktigaste av allt, gojsa sönder allt. Ja, ner med pinnarna i maten och rör om, allt ska bli en enda gegga, annars blir koreanerna arga. Och det vill vi inte. Så gegga och njut! /Emma Hamberg

Du kan läsa mer om Husmorsornas goda matlagning och stökiga kök på

Husmorsornas blogg

.

5 februari 2010
Visa mer

Du behöver

Kycklingen

  • 450 g kyckling filé
  • 1 msk honung
  • 0,5 dl japansk soja
  • 3 st klyftor vitlök

Riset

  • 5 dl japanskt ris (sushiris)
  • 1 dl risvinäger
  • 0,5 dl socker
  • 1 tsk salt

Koreansk gurka

  • 1 st gurka, tunt skivad med osthyvel
  • 1,5 tsk salt
  • 2 msk risvinäger
  • 1 msk socker
  • 1 st mild röd chili

Marinerade groddar

  • 250 g färska böngroddar
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk japansk soja

Äggen

  • 4 st ägg
  • lite olja
  • sesamfrön
  • 3 st morötter, rivna
  • 1 ask solrosskott
  • Stark chilipasta (eller chilisås med vitlök)

Gör så här

  1. Okej, nu drar vi till Korea! Börja med riset. När riset kokar, marinerar du kycklingen! Bra.
  2. Riset
    Koka riset och blanda sen med resten av grejerna på rislistan.
  3. Kycklingen
    Blanda ihop marinaden och ner med kycklingen!
  4. Nu kan du göra allt annat, riva morötter och fixa gurkan och sånt. När allt det sitter som en smäck, kan du steka kycklingen. Sist av allt: stek äggen.
  5. Koreansk gurka
    Salta först ur gurkan. Alltså mycket salt på gurkan och låt stå. Efter 15 minuter kan du hälla av vattnet som blivit över, klämma ur gurkan det sista. Sedan är det bara att lägga den i marinaden.
  6. Marinerade groddar
    Häll kokande vatten över groddarna. Låt dem ligga där i en halv minuter knappt, häll av vattnet. Blanda groddarna med det andra.
  7. Äggen
    Stek äggen lätt på bara ena sidan, med hela äggula. Strö över sesamfrön när ägget stekt klart, det får inte bli bränt - helst.
  8. Lägg nu allt i en skål, lite chilisås on the top och rör om av bara fanken! ÄT!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept