Ugnsbakad hel entrecôte och tomatsallad

Ugnsbakad hel entrecôte och tomatsallad
Foto: Jenny Grimsgård
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Ugnsbakad hel entrecôte och tomatsallad

Av: Anette Rosvall och Emma Hamberg

Från: Husmorsorna - kokboken

14 ingredienser

Entrecôten och den här salladen blir gudagott tillsammans!

Ingredienser

portioner
  • 700 g entrecôte, i hel bit
  • grovt salt
  • svartpeppar
  • smör
  • olivolja

Tomatsallad med parmesan

  • 1 kg tomat, blandade, grovt skurna
  • 1 rödlök, finhackad
  • 1 röd chilifrukt, finhackad
  • 1 kruka basilika
  • 100 g parmesanost, grovt riven

dressing:

  • 0,5 dl olja
  • 2 msk sherryvinäger (det går också bra med balsamvinäger)
  • salt
  • malen svartpeppar

Gör så här

  1. Blanda grovsalt och grovt malen svartpeppar på en skärbräda.
  2. Rulla runt entrecôten på kryddorna så att hela köttbiten täcks. Sätt ugnen på 60°.
  3. Hetta upp en stekpanna och bryn köttet i lite smör och olja på rätt hög temperatur.
  4. Stek ordentligt runt om. Inget fusk! Detta gör du för att ytan ska ”sluta sig” så att vätskan stannar kvar i köttet medan det är i ugnen.
  5. Stek den brynta köttbiten långsamt i ugnen i 3–4 timmar. Ett tips är att använda en köttermometer.
  6. Stick in termometern i den innersta delen av köttet. När temperaturen ligger på 58–60° är köttet medium (rosa).
  7. Låt köttet vila några minuter innan servering. Servera t ex med potatisgratäng och balsamvinägersås till kött.
  8. Sallad: Blanda tomater, rödlök, chili, basilika och parmesan.
  9. Blanda ihop dressingen.
  10. Tjipp, tjopp och njut!