Helgrillad entrecôte

Helgrillad entrecôte
Foto: Jenny Grimsgård
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Helgrillad entrecôte

5 ingredienser

Förhoppningsvis är det ett tag kvar tills vi ska vika in kepsen och få en enkel biljett till himmelen. Så i väntan på den eviga vilan kan vi försöka komma så nära himmelriket det bara går. Det här är ett väldigt bra och verklighetstroget sätt. /Husmorsorna

Receptet är hämtat ur boken Fredagsmys

Ingredienser

  • grovt salt
  • svartpeppar, grovmalen
  • 700 g entrecôte, i hel bit
  • smör, till grillning
  • olivolja, till grillning

Gör så här

  1. Blanda salt och svartpeppar på en skärbräda. Rulla runt entrecôten på kryddorna så att hela köttbiten täcks.
  2. Se till att grillen är riktigt het.
  3. Lägg på hela köttstycket på grillgallret och låt det fräsa mönster i köttet.
  4. Nu skall den brynta köttbiten steka lite mer långsamt. Om du grillar med kol, puttar du undan kolen så att det blir tomt på mitten, det är där köttet skall ligga. Det kallas indirekt grillning och gör så att köttet värms runtom och inte direkt på.
  5. Stick in en termometer i den innersta delen av köttet.
  6. När temperaturen ligger på 58–60 är köttet medium (rosa).
  7. Låt köttet vila i några minuter före servering.
  8. Skär det i tjocka skivor och servera med till exempel potatis.