Al tonno

Al tonno
Foto: Husmorsorna
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Al tonno

19 ingredienser

När jag var yngre så tyckte jag att kapris var vidrigt, det smakade mögel, instängt skåp och gammalt. Nu kan jag tycka att det är supersmarrigt och speciellt på vissa maträtter. Det blir lite extra salt och den där lite skåpiga smaken passar superbra till t ex vitello tonnato som är en klassisk italiensk rätt som så klart passar jättebra till pasta. /Anette

Cocktailkapris är lite större och snyggare än de små rackarna.

Ingredienser

portioner

Kött

  • 500 g fläskfilé
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar

Tonfisksås

  • 2 förp tonfisk i olja, avrunnen (ca 370 g)
  • 4 msk cocktailkapris
  • 1 ask sardellfilé [53 g]
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 dl olivolja
  • 2 dl majonnäs
  • några svarta oliver (efter tycke och smak)
  • 1 knippe persilja, hackad
  • några soltorkade tomater (ev, bara för att det blir gott och snyggt)
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar, nymalen (efter smak)

Serveras med

  • 1 citron, att pressa över
  • parmesanost
  • pasta, (valfri sort)

Gör så här

Kött

  1. Grilla köttet efter konstens alla regler - när mina regler gäller så blir fläskköttet lite, lite rosa i mitten, men du kanske tycker annorlunda.
  2. Låt köttet svalna och skär det i tunna skivor och lägg det sedan åt sidan.

Tonfisksås

  1. Nu till såsen. Blanda alla ingredienser så att det blir en härlig sås utav det hela.
  2. Smaka av så att såsen smakar som du tycker. Jag vill ha mycket pepparsmak som bryts av med citronsyra i min sås.
  3. Låt den stå en liten stund medan du kokar din pasta.
  4. Sedan är det bara att servera ljummet kött, med lite rumstempererad sås och het pasta!
  5. Glöm inte att riva eller hyvla en härlig hög med parmesanost över hela härligheten.
  6. Smaklig spis!