Ängamat

Ängamat
Foto: Jenny Grimsgård
4

Du behöver

  • 7 1/2 dl vatten
  • salt
  • 1/2 blomkålshuvud i buketter
  • 3–4 små skalade morötter i skivor
  • 1 liten purjolök i skivor
  • ca 100 g strimlade sugar snaps (bulliga sockerärtor)
  • 100 g strimlad bladspenat
  • 2 msk vetemjöl
  • 4–5 dl mjölk
  • (salt och peppar)
  • (grädde + äggula)
  • ca 1 dl hackad persilja

Gör så här

  1. Koka upp vatten och salt och lägg i grönsakerna. Koka dem nätt och jämnt mjuka i ca 5 minuter.
  2. Häll grönsaker och spad i ett durkslag och låt spadet rinna av i en bunke. Häll sedan tillbaka det i grytan.
  3. Rör ut mjölet med lite av mjölken. Koka upp resten av mjölken tillsammans med spadet.
  4. Häll i mjölredning en under omrörning och koka i 3–5 minuter. Smaka kanske av lite till och rör ner grädde blandad med äggula om du vill.
  5. Lägg i grönsakerna och persiljan och servera med ett gott bröd.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept