Italiensk fisksoppa Vinodore

Italiensk fisksoppa Vinodore
Foto: Jenny Grimsgård
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Italiensk fisksoppa Vinodore

12 ingredienser

Du kanske inte kan bjuda alla du gillar på en resa till italienska Apulien. Men däremot kan du bjuda alla du känner på en underbar fisksoppa från Apulien! En riktig partysoppa – inget vatten, bara vin. /Husmorsorna

Receptet är hämtat ur boken Fredagsmys

Vintips från Husmorsorna
Domaine Pré Baron

Ingredienser

  • 2 tsk svartpepparkorn
  • 12 klyftor vitlök, finhackade
  • 1-2 dl olivolja
  • 4 gula lökar, grovt hackade
  • 8 stjälkar stjälkselleri, skivade (spara sellerins fina blad till garneringen!)
  • 8 dl torrt vitt vin
  • 4 fiskbuljongtärningar
  • 4 burkar hela tomater (sila bort spadet, men spara det!)
  • 2 tsk strösocker
  • 800 g blandad fisk, i bitar
  • 400 g skalade räkor
  • ca 1 dl färsk bladpersilja

Gör så här

  1. Andiamo! Ta fram din mortel och stoppa ner pepparkornen däri. Stöt dem!
  2. Ner med vitlöksbitarna och stöt dem tillsammans med pepparen.
  3. Skvätt i några matskedar olja också! Gojsa runt allt ordentligt. Bene!
  4. Nu tar du fram stora grytan och sätter på den. Ner med oljan, hetta upp.
  5. Fräs lök och selleri tillsammans. I med vinet, buljongtärningarna och tomaterna. Fräs, fräs, bubbel, bubbel.
  6. Nu får vitlöksblandningen hoppa i också. Sockret med.
  7. Känns soppan för fyllig, späder du ut med tomatjuicen. Låt det hela småkoka ett tag. Smaka av.
  8. Dags för fisk! När fisken småputtrat i soppan ca 10 minuter drar du bort grytan från värmen, lägger ner räkorna i soppan och låter det hela dra sig ett tag.
  9. Strö över finklippt persilja och selleriblad. Prego!