Potatis- och purjolökssoppa Anettes way

Potatis- och purjolökssoppa Anettes way
Foto: Husmorsorna
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Potatis- och purjolökssoppa Anettes way

12 ingredienser

Neeeej! jag vill inte vänta tills på torsdag, jag är sugen på soppa idag. För nuförtiden finns väl egentligen ingen anledning till att bara äta soppa på torsdagar, nej ta fram med din anarkistiska läggning och ät soppa vilken jäkla dag du vill. Som t ex idag, för det tänker jag göra. En smarrig potatis och purjolökssoppa. /Anette Rosvall

Du kan läsa mer om Husmorsornas goda matlagning och stökiga kök på

Husmorsornas blogg

Ingredienser

portioner
  • 2 msk smör
  • 8 potatisar, skalade grovhackade
  • 1 purjolök, strimlad
  • 1 gul lök, hackad
  • flingsalt med rosmarinsmak
  • svartpeppar
  • 0,5 krm strösocker
  • 10 dl buljong
  • 2 msk kycklingfond
  • 2 dl grädde
  • 1 äggula

Till servering

  • fräst bacon, strimlad (eller några bitar rökt skinka, om du vill)

Gör så här

  1. Låt smöret smälta fint i en stor kastrull.
  2. I med potatis, purjo och lök.
  3. Låt dem fräsa ordentligt och krydda lite också.
  4. När grönsakerna mjukat till sig slår du på buljongen och låter det hela koka i 10 minuter.
  5. Nu blandar du äggulan med grädden och häller på så får soppan koka upp igen.
  6. Här kan du antingen välja att mosa soppan med en stöt, då blir det en slätare soppa. Eller så serverar du den som den är med bitar i. Båda varianterna är goda så kör varannan gång om du inte kan välja.
  7. Har du lite dill eller persilja hemma så klipp gärna över det.