Svärmorsans piroger

Svärmorsans piroger
Foto: Husmorsorna
Från Husmorsorna

Piroger vill man ju ha i frysen, skitbra för mellanmål, utflykter och när lusten till att laga mat tryter. Men hörni köp inte Billys - med odefinierbar fyllning - gör egna! Det tar lite tid JA, men det är hundra gånger godare och lika många gånger nyttigare. Min svärmor Birgitta gör jordens godaste med rimmad lax och dill i fyllningen. Men det går lika bra att fylla dem med köttfärsfylllning.

Du kan läsa mer om Husmorsornas goda matlagning och stökiga kök på

Husmorsornas blogg.


29 september 2009
Visa mer
Så väljer du ekorätt i fiskdisken

Du behöver

  • Deg
  • 25 g jäst
  • 150 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 st ägg
  • 12 dl vetemjöl
  • Laxfyllning
  • 2 st hårdkokta ägg
  • 2 hg rimmad lax
  • 1 kruka dill
  • 4 msk majonnäs
  • 4 msk gräddfil
  • salt och peppar

Köttfärsfyllning

  • 300 g köttfärs
  • 1 st hackad gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 3 msk crème fraiche
  • kryddor; curry, tomatpuré eller oregano (ta ngn krydda du gillar)
  • salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Smula sönder jästen i bunken, rör ut den med några matskedar av mjölken. Smält smöret i en kastrull och tillsätt resten av mjölken och låt det bli fingervarmt. Häll blandningen över jästen, till sätt salt, ägg och mjöl. Arbeta degen smidig, täck över och låt jäsa i ca 1 timma.
  2. Undertiden gör du fyllningen.
  3. LAX: Hacka de kokta äggen och blanda med småbitar av lax, hackad dill, majonäs och gräddfilen. Smaksätt med salt och vitpeppar.
  4. KÖTTFÄRS: Fräs köttfärsen, vitlök och löken i smör, krydda med valfri krydda och blanda i creme fraichen smaksätt med salt och peppar.
  5. Kavla ut degen och ta sedan ut runda kakor ca 12-15 cm i diameter ( lite större än en CD-skiva) Lägg en dryg matsked på varje rundel, tryck ihop NOGA och lägg sedan pirogen på en ugnsplåt och låt jäsa i 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader i 15 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept