Åkes eminenta slöbröd

Åkes eminenta slöbröd
Foto: Husmorsorna
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Åkes eminenta slöbröd

4 ingredienser

Åkes eminenta slöbröd kräver en minimal insats, sedan är det bara att låta degen jäsa ett dygn, ner i en järngryta och skjuts in i ugnen. Behöver vi nämna att det är grymt gott förstås? /Emma

Ingredienser

portioner stycken
  • 14 dl vetemjöl special (gärna varianten med fullkorn)
  • 0,5 tsk torrjäst
  • 2,5 tsk salt
  • 7 dl vatten (knappt 7 dl)
  • 1 rejäl järngryta

Gör så här

Dag 1

  1. Blanda alla torra ingredienserna i en stor bunke, gärna en med lock till.
  2. Häll över vattnet och rör ihop till en deg. Men du behöver bara röra så mycket så att allt blandar sig, inte mer!
  3. Sätt ett lock på bunken eller en plastfilm och ja, låt den degen jäsa helt enkelt. Gärna på något varm ställe om du har, det gillar degen. 18-24 timmar vill den jäsa.

Dag 2

  1. Fräs igång ugnen på 260 grader.
  2. Ställ in en tom järngryta med lock i ugnen och låt grytan bli lika varm som ugnen.
  3. Medan grytan blir varm häller du ut degen på ett mjölat bord och viker ihop den. En gång från varje sida, som ett snyggt paket. Degen kan vara väldigt lös, men du får skrapa ihop den så gott som det går.
  4. Lägg degen på en mjölad handduk, där kan den få vila medan grytan blir varm.
  5. Nu kan du stjälpa ner degen i den heta grytan, på med locket och in i ugnen.
  6. Så kan den få stå i 30 minuter.
  7. Nu tar du av locket, sänker värmen till 230 grader och gräddar i 15 minuter till.
  8. Vänd ut brödet ur grytan och låt det svalna på ett galler. Klart!