Pepparkakspaj

Pepparkakspaj
Foto: Husmorsorna
Från Husmorsorna
Jul

Det här receptet fick jag av mina gamla gammelaster Eva, som säkert läst det i någon formidabel kokbok av rang. What ever, god är den! /Emma Hamberg

Njut denna paj med vaniljglass och vispgrädde blandat (för att totalt maxa kaloriintaget!). LJUVLIGT GOTT! Vipsa först grädden och sedan häller du i glassen och så vispar du med elvisp ett tag. Så får du den ljuvligaste egna mjukglassen!

Du kan läsa mer om Husmorsornas goda matlagning och stökiga kök på

Husmorsornas blogg

.

25 november 2009
Visa mer

Du behöver

  • 150 g smör
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • 3 dl pepparkakor, rejält krossade
  • 1 dl socker

Fyllning

  • 2 dl lingon
  • 2 st äpplen, skalade och hackade i småbitar
  • 1 tsk potatismjöl
  • 4 msk kolasås, ca ta 4-6 om du vill (kör på en sån där man köper, sorry Anette, men ibland orkar man inte koka egen...)

Gör så här

  1. Kör upp ugnen på 225 grader och så gojsar du ihop själva smulpajsdegen. Gojs, gojs.
  2. Platta ut halva degen i en pajform och skjuts in i ugnen i fem minuter ungefär.
  3. Medan den gottar sig där goffar du ihop fyllningen. Blanda lingon, äpplen socker och potatismjöl tillsammans i en bunke.
  4. När det är gjort tar du ut pajen från ugnen, och lägger ner röran i formen.
  5. Ringla kolasåsen över och smular över resten av degen.
  6. In i ugnen igen, i kanske 20 minuter drygt.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept