Mammas morotskaka

Mammas morotskaka
Foto: Husmorsorna
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Mammas morotskaka

12 ingredienser

Det bjöds på morotskaka till efterrätt, visst är det ett himmelskt sätt att använda morötter. Och även om du inte fyller år, har bröllopsdag, firar farsdag eller något annat tjusigt så kan du sätta morotskant på din vardag. /Anette Rosvall

Den här kakan blir bara godare om den står till sig ett tag, så baka den ett par timmar - men helst en dag - i förväg.

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl olja (rapsolja eller någon annan som inte smakar så mycket)
  • 3 dl morot, fint rivna
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 dl valnötter, hackade (bara om du vill)
  • 1,5 tsk malen kanel
  • 1 tsk vaniljsocker

glasyr

  • 120 g färskost
  • 50 g smör, mjukt
  • 4 dl florsocker

Gör så här

  1. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.
  2. Rör i olja, morötter och valnötter (om du vill).
  3. Blanda de torra ingredienserna och blanda i.
  4. Häll i smörad form med löstagbar kant och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter.
  5. Blanda ingredienser till glasyren.
  6. Klutta ut på kaka när den har svalnat.