Långfilspudding med pepparkakscrunch

Långfilspudding med pepparkakscrunch
Foto: Jenny Grimsgård
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Långfilspudding med pepparkakscrunch

7 ingredienser

En perfekt avslutning på allt som har med jul att göra. Fräsch, ljuvligt len och underbar. /Emma

Du kan också blanda lite lingon med glögg och musocvadosocker, röra om och toppa det hela om möjligt ännu mera!

Ingredienser

  • 3 gelatinblad
  • vatten
  • 2 dl grädde
  • 3 dl långfil
  • 5 msk rörsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • pepparkaka

Gör så här

  1. Vila gelatinbladen i en skål med kallt vatten och ställ dem åt sidan.
  2. Under tiden bladen ligger och simmar så blandar du grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull.
  3. Värm upp blandningen tills det börjar småputtra och sockret smälter fint.
  4. Dra kastrullen av värmen och rikta din uppmärksamhet mot gelatinbladen.
  5. Krama vattnet ur gelatinet och lägg ned dem i den varma gräddblandningen.
  6. Vispa runt tills gelatinet smälter av värmen och ställ det sedan att svalna en liten stund innan du blandar ned filen.
  7. Häll upp din långfilspudding i fina skålar och låt dem stå i ett par timmar i kylskåpet för att stelna.
  8. Efter ungefär 2 timmar har du fått en rejäl yta på skålen och då kan du strössla över smulade pepparkakor on the top. Ljuvligt.