Birgittas chokladkolor

Birgittas chokladkolor
Foto: Jenny Grimsgård
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Birgittas chokladkolor

6 ingredienser

Birgittas chokladkolor med en massa roliga smaker.

Roliga smaker
- 2 apelsiner
- 100 gram lakritsfylld choklad (t ex center m lakritsfyllnig, eller plopp salmiak)
- En näve snygga polkagrisar eller några stänger
- 200 gram mörk choklad

Om du vill kan du doppa den i choklad och strö lite chilisalt eller krossade polkagrisar över det är gott och snyggt.

Kulprov gör du genom att du lägg en liten klutt kola i ett glas med iskallt vatten. Om kolan går att rulla till en kula så är den färdig att hälla upp.

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl rörsocker
  • 1 dl cane sirup
  • 3 msk kakao
  • 2 msk glykos
  • Valfri smaksättning, se tipsrutan

Gör så här

  1. Lägg ett smort bakplåtspapper i en långpanna eller tag fram din marmorsten.
  2. Krossa polkagrisarna, riv apelsinskalet eller dela på chokladen i mindre bitar.
  3. Lägg ihop kolaingredienserna i en kastrull med tjock botten.
  4. Sätt plattan på medelvärme och rör om med en sked tills du har en jämn smet.
  5. När det börjar koka/bubbla så sänk värmen och låt smeten koka tills den är 120 grader (tar ungefär 10 minuter).
  6. Gör ett kulprov.
  7. Precis innan du häller upp din kola smaksätter du den med valfri smaksättning. Tänk på att om du väljer chokladen måste den smälta in i smeten innan du häller upp kolan.
  8. Rör runt ordentligt och häll sedan upp kolan i din form.
  9. Låt den stå och svalna en stund.
  10. Ställ in den i kylen ett tag.
  11. Skär den i fyrkanter, 2x2 cm.
  12. Om du vill kan du doppa den i choklad och strö lite chilisalt eller krossade polkagrisar över det är gott och snyggt.