Sockerpasta

Från Efter tio

Så gör du din egen sockerpasta till tårtor och annat.

Satsen räcker till att täcka en tårta på 25 x 10 cm hög.

17 december 2008
Visa mer

Du behöver

  • 1 msk gelatin
  • 0,6 dl kallt vatten
  • 1,25 dl glucos
  • 1 msk glycerin
  • 2 msk vegetabiliskt fett
  • ca 20 dl florsocker (skiktat)
  • 2 droppar smak och färg
  • Om man så önskar maizenamjöl och extra florsocker att pudra arbetsytan med.

Gör så här

  1. Blanda gelatinet och det kalla vattnet. Låt stå tills tjocknat.
  2. Placera blandningen i vattenbad och hetta upp tills allt lösts upp. Tillsätt glukosen och glycerinet; blanda väl.
  3. Rör i det vegetabiliska fettet och just innan det smält helt, dra bort från värmen, och tillsätt smak och ev färg.
  4. Låt blandningen svalna tills den är finger varm.
  5. Häll nu 10dl floursocker i en annan bunke och forma till en brunn. Häll den fingervarma blandningen i brunnen och rör med en träslev, blanda succsesivt i resterande fluorsocker tills kladdigheten försvinner. Fortsätt knåda tills sugarpasten är len följsam och inte fastnar på dina händer.
  6. Om sugarpasten är för mjuk, tillsätt mera fluorsocker; för hård, mer vatten (en droppe i taget).
  7. Använd sugarpasten direkt eller förvara den i en lufttät bytta i svalen. När du ska använda den igen så ta fram den och knåda den mjuk igen.
  8. Lycka till och hoppas det går bra!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept