Victoria sponge cake - jordgubbstårta

Victoria spongecake - jordgubbstårta
Foto: Jenny Grimsgård
Anette Rosvall
Anette Rosvall

Victoria sponge cake - jordgubbstårta

11 ingredienser

ca 1,5 h

Det här var Drottning Victorias (Storbrittaniens regent 1837-1901) favoritkaka, hon ville alltid ha en bit till sitt ”Afternoon Tea”. Den påminner om vår klassiska jordgubbstårta, och den är lite skoj att göra, men det krävs att du har en hushållsvåg.

Ingredienser

portioner tårta

Kaka

  • 4 ägg

Äggens vikt (utan skal)i:

  • vetemjöl
  • smör, rumstempererat
  • strösocker
  • 0,5 krm vaniljsocker
  • 1,5 tsk bakpulver

Fyllningen

  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 1,5 dl jordgubbssylt (helst hemkokad)

Dekoration

  • florsocker
  • färska jordgubbar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 170 grader och smöra en kakform (20 cm i diameter). Lägg gärna ett vaxat papper i botten så blir det lättare att få ut kakan när den är klar.
  2. Väg dina ägg och väg sedan upp lika mycket smör, socker och mjöl i olika skålar.
  3. Vispa sedan socker och smör tills det blir vitt och fluffigt, sedan i med äggen. Ett i taget och vispa ordentligt i mellan varje.
  4. Sikta ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner det ordentligt i smeten. Se till att allt är ordentligt blandat innan du häller smeten i formen. Se till att smeten inte bildar en topp i mitten, utan gör hellre en liten fördjupning där. Eftersom kakan oftast reser sig mest i mitten och vi vill ha en jämn kaka så kan man göra så.
  5. Låt den gå i ugnen i cirka 35-40 minuter. När kakan är klar så studsar den tillbaka när du trycker lite på mitten.
  6. Låt kakan svalna helt innan du delar den i två lager.
  7. Bred jordgubbssylt, vispad grädde och crème fraiche mellan lagren. Sikta florsocker på toppen och lägg några fina jordgubbar som dekoration.