Mummiga rullader med full fräs

Mummiga rullader med full fräs
Foto: Husmorsorna
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Mummiga rullader med full fräs

17 ingredienser

Rulla ihop ett par mummiga rullader fulla med fräs och servera med egen inlagd gurka!

Serveras med kokt potatis, ättiksgurka och lite lingon.

Lägg in din egen gurka när rulladerna ligger och koka ihop sig!

Här hittar du ett recept

Ingredienser

portioner
  • 8 skivor fransyska (tunna skivor)
  • 4 skivor bacon, hackat (eller rimmat fläsk)
  • 1 äpple, hackat
  • 1 gul lök, hackad
  • 5-9 skivor ättiksgurka, hackade
  • 1-2 msk ströbröd
  • 2 msk dijonsenap (eller svensk, beror på ditt humör)
  • 1 äggula
  • 6 dl köttbuljong
  • Rosmarinsalt
  • svartpeppar
  • salt
  • tandpetare

Sås

  • buljongen som är kvar från köttkoket
  • 3 dl vispgrädde
  • 1-2 msk svartvinbärsgelé
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • persilja (gärna lite)

Gör så här

  1. Börja med att fräsa fräset! Ner med lite smör i en stekpanna och i med fläskbitarna, fräs, fräs, i med löken också, fräs, fräs.
  2. Upp ur grytan och blanda med senap, äggula, äpple, ströbröd och gurka. Lite salt och peppar.
  3. Lägg ut köttskivorna och lägg en klick med fräs i, och så rullar du ihop till en snygg rulle och i med en tandpetare i mitten, så den inte rullar ut.
  4. När alla är rullade fräser du nytt smör i en stor järngryta, och ger alla rullarna snygg färg. Stek bara några stycken åt gången, så de verkligen blir frästa och inte kokta! Lägg dem på ett fat.
  5. I med buljongen i grytan och vispa runt allt det goda.
  6. Nu ner med rulladerna i buljongen och på med ett lock. Nu får de sjuda där under så länge som möjligt. Ju längre desto godare! Men minst 40 minuter tycker jag nog!
  7. När de är möra och fina tar du upp dem ur buljongen.
  8. Blandar 1/2 dl grädde med mjölet till en klimpfri massa.
  9. Vispar ner i buljongen. Vispa till den är klumpfri.
  10. Låt nu såsen koka till sig ordentligt.
  11. I med resten av grädden, gelé och lite andra kryddor. Smaka av. Mmmmm.
  12. Nu är det gott ska du veta. När såsen är gudagod lägger i rulladerna igen och låter dem bli varma. Ät, ät, ät med kokt potatis, egen ättiksgurka och lite lingon...