Majskyckling med västerbottenrisotto och gremolata

Majskyckling med västerbottenrisotto och gremolata

Av: Andreas Stenberg

Från: Nyhetsmorgon

17 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 4 majskycklingbröst
  • 2 dl avorioris
  • 1 msk olivolja
  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl vitt vin
  • ca 10 dl kycklingbuljong
  • 30 g smör
  • 1 dl Västerbottensost, riven
  • salt
  • peppar
  • 1 knippe persilja
  • 1 citron
  • 3 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Majskyckling
  2. Börja med att salta och peppra kycklingen, låt den ligga och dra in salt och peppar i ca 20 minuter. Stek kycklingen ordentligt på skinnsidan först så skinnet blir gyllenbrunt och knaprigt, sedan andra sidan. Avsluta kycklingen i ugnen, ca 10 min på 120 grader eller till en innertemperatur på 60 grader. Låt kycklingen vila i ca 5 ? 10 minuter före servering.
  3. Västerbottenrisotto
  4. Hacka vitlök och schalottenlök fint, fräs på medelvärme i vidbottnad kastrull, se till så att det inte får någon färg. När löken börjar bli genomskinlig tillsätt ris och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt därefter vin, låt koka upp och tillsätt hälften av buljongen. Sjud på svag värme och toppa upp med mer buljong lite då och då. Man vill tillsätta så lite väska som det går för att inte späda ut stärkelsen i riset. Se till att röra om lite då och då så att riset inte fastnar i botten, smaka av med lite salt och peppar. Tag pannan av värmen och rör i smöret lite i sänder sedan osten lite i sänder. Om risotton ser lite ?torr? ut så kan man späda med lite buljong. Servera direkt med dem knapriga kycklingen och njut. Du kan liva upp risotton med litet hackad persilja, ruccola eller soltorkade tomater.
  5. Gremolata
  6. Hacka persiljan och blanda med saften av en citron, lite rivet citronskal och olivoljan. Riv vitlöken på ett rivjärn och blanda i. Salta och peppra. Häll lite av gremolatan på varje portion och sätt fram resten i en skål på bordet.