Halstrad gös med tomatbearnaise och rapsoljestampad potatis

4

Du behöver

  • Ca 700g filead och fjällad gös
  • 1 msk olivolja
  • salt och peppar
  • 2 dl äppelcidervinäger
  • 4 kvistar dragon
  • 8 korn vitpeppar
  • 1 scharlottenlök
  • 2 lagerblad
  • 3 äggulor
  • 500 g smör
  • 2 tomater
  • 4 msk hackade örter (ex persilja och dragon)
  • salt och peppar
  • 8 potatisar av mjölig sort
  • 1 dl kallpressad rapsolja
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Halstrad gös
  2. Skåra skinnet på gösen och dela i fyra portioner. Salta och peppra på båda sidor. Stek på skinnsidan i het panna med litet olja. Sätt en ren kastrull som tyngd på fisken under första minuten, då får man en jämn stekyta. Se till att det blir en gyllenbrun och krispig yta på skinnsidan (ca 4 min) vän då och stek hastigt på köttsidan.
  3. Tomatbearnaise
  4. Häll vinäger i en kastrull, tillsätt stjälkarna (spar bladen) av dragon, vitpeppar, lagerblad och hackad schalottenlök. Koka ner tills hälften av vätskan återstår, sila och låt kallna.
  5. Smält smöret i en kastrull på låg värme. Vispa äggulorna tillsammans med hälften av vinägerreduktionen i en skål i vattenbad tills det blivit ett ljust skum, se till så att det inte blir för varmt för då kan det bildas klumpar. Lyft skålen från värmen, vispa i smöret i en tunn stråle. Endast smörfettet skall användas så se till att inte få med vätskan i botten av det smälta smöret. Om såsen blir för tjock så kan man späda med några droppar ljummet vatten.
  6. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med de hackade örterna samt det hackade tomatköttet. Tillsätt tomaterna lite åt gången så att inte såsen blir kall för fort.
  7. Rapsoljestampad potatis
  8. Koka den skalade potatisen i saltat vatten, häll av och mosa med rapsolja, smaka av med salt och peppar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept