Citrusinkokt lax med fänkålspotatis

4

Du behöver

  • 600 g laxfilé
  • 1 citron
  • 3 stora pinnar citrongräs
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 lagerblad
  • 4 kvistar timjan
  • en klick smör
  • salt och peppar
  • 2 liter vatten
  • 400 g skalad fast potatis
  • 1 fänkål
  • 1 gul lök
  • 40 g ansjovis med spad
  • 1 knippe dill
  • smör, salt och peppar

Gör så här

  1. Dela fisken i fyra bitar, salta och peppra. Skala och skär grönsakerna grovt, lägg i en vidbottnad kastrull och häll på vattnet, tillsätt en klick smör. Kom ihåg att spräcka citrongräset med baksidan av kniven så smakerna kommer fram. Skala av lite citronskal och lägg i kastrullen. Pressa även ner saften av en citron, salta och peppra. Koka upp och lägg i laxbitarna. Låt det koka upp igen och dra därefter kastrullen från värmen. Låt det hela stå i 6-8 minuter.
  2. Koka potatisen i saltat vatten med dillstjälkar och en klick smör. Skala och strimla löken, skär ?fingrarna? av fänkålen och strimla denna. Sautera lök och fänkål mjukt i resten av smöret och litet vatten, salta och peppra. När fänkål och löken är mjuk, hacka och blanda i ansjovis med spad. Hacka dillen och vänd ner den kokta potatisen.
  3. Servera ansjovispotatisen i botten och laxen ovanpå.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept