Kalvfärsbiffar med karl-johansvampsås och gnocchi

4

Du behöver

  • 500 g kalvfärs
  • 1 st ägg
  • 1,5 dl mjölk
  • 0,75 dl ströbröd
  • 1 dl soltorkad tomat
  • 100 g mozzarella
  • 0,75 dl salvia
  • 10 g torkad Karl-Johansvamp
  • 4 st schalottenlökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 dl vitt vin
  • 1 knippe timjan
  • 2 st lagerblad
  • 4 dl vatten
  • 0,5 dl kycklingfond
  • 2 msk kalvfond
  • 2,5 dl creme fraiche, smaksatt med Karl-Johansvamp
  • maizena
  • 500 g potatisgnocchi
  • 50 g bladspenat
  • smör och olivolja till stekning
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Vispa ströbrödet i mjölken till tjock filmjölkskonsistens.
  2. Blanda färsen med ägg, ströbrödsblandningen, salt och peppar. Vänd ned tomat, mozzarella och salvia.
  3. Forma fyra till sex biffar.
  4. Stek biffarna i lite smör och olivolja 2 minuter på varje sida. Tillaga dem sedan i 180°C i ca 7 minuter eller till medium.
  5. Stek schalottenlök med vitlök och karl-johansvampen i lite olivolja i ca 3 minuter, tillsätt vitt vin och koka 2 minuter.
  6. Häll i vatten med fond, lagerblad och timjan. Koka i 10 minuter.
  7. Rör ut maizena i lite kallt vatten. Red av såsen till önskad konsistens under kokning. Lyft ur lagerblad och timjan.
  8. Tillsätt creme fraiche och koka upp, smaka av med salt och peppar.
  9. Koka upp vatten med salt i en kastrull, häll i gnocchin.
  10. Koka dem tills de flyter upp till ytan. Lyft ur och lägg på papper för att torka, gnid in lite olivolja så att de inte fastnar i varandra.
  11. Bryn lite smör i en panna och stek gnocchin gyllene.
  12. Servera biffarna med såsen, gnocchin och bladspenat.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept