Gös i saffran och vitvinssås

45 min
4
45 min
4

Du behöver

  • 600 g gösfilé
  • 4 dm purjolök
  • 4 st schalottenlökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 dl vitt vin
  • 2 st lagerblad
  • 1 knippe timjan
  • 4 dl vatten
  • 0,5 dl fiskfond
  • 2 msk kycklingfond
  • 2 dl grädde
  • maizena
  • 1 dl soltorkade tomater
  • 12 st potatisar
  • 0,5 dl gräslök
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Salta gösen lätt i 20 minuter innan tillagning. Strimla purjolöken och koka den 2 minuter i saltat vatten, lyft och kyl ned i kallt vatten.
  2. Fräs schalottenlök med vitlök i ca 3 minuter, tillsätt vitt vin, lagerblad och timjan, koka 2 min. Tillsätt vatten och fond, koka upp och red till önskad konsistens. Lös ut saffran i lite vinäger innan ni tillsätter den i såsen. Tillsätt grädde tillsammans med saffran.
  3. Lyft ur timjan och lagerblad, hacka de soltorkade tomaterna och lägg i dem för att sedan mixa såsen i ett par minuter, smaka av med salt och peppar.
  4. Lägg purjolök i botten på en ugnsfast form och lägg gösen ovanpå. Häll på såsen och tillaga fisken i 180°C i ca 10 minuter eller till en innertemperatur på 55°C.
  5. Koka potatisen i saltat vatten och skär gräslöken fint. Servera gösen med purjolök, kokt potatis och gräslök.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept