Citronbakad lax med pestorostade grönsaker

35 min
4
Från Nyhetsmorgon

Lax bakad med citron som serveras med grönsaker rostade i pesto.

3 mars 2008
Visa mer
35 min
4

Du behöver

  • 600 g laxrygg
  • 2 citroner
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 fänkål
  • 1 röd lök
  • 200 g majrova
  • 200 g kålrabbi
  • 200 g gulbeta
  • 4 gröna sparrisar
  • 4 vita sparrisar
  • olivolja
  • salt och peppar

Pesto

  • 2 krukor basilika
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 0,75 dl pinjenötter
  • 0,75 dl parmesan
  • 2 dl olivolja
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Skär laxen i fyra bitar, gnid in citronskal, vitlök, salt och peppar. Tillaga i 180°C i ca 7 minuter eller till medium rare.
  2. Dra loss de grövsta fibrerna på fänkålens yttre med hjälp av en skalkniv. Skär ner majrova, kålrabbi och gulbeta i tunnare klyftor, gnid in dem i olivolja och rosta dem i ugnen i 180°C i ca 20 minuter eller tills de är mjuka.
  3. Skär ner fänkålen i mindre bitar och skär rödlöken i "båtar". Tillsätt fänkål och rödlök när det återstår ca 7 minuter kvar av rostningen.
  4. Skala sparrisen under knoppen och ner, skär av den nedersta delen. Lägg ned den vita sparrisen i kokande vatten, låt koka i 3 minuter och lägg i den gröna sparrisen också, koka ytterliggare 2 minuter, lyft ur och kyl ned i isvatten. Skär ned dem i mindre bitar.
  5. Mixa basilika med vitlök, nötter, ost och olivolja, smaka av med salt och peppar. När rostningen är klar, vänd runt alla grönsaker ihop med peston och servera med laxen.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept