Salviabakad grissida med jordärtskockskräm

Salviabakad grissida med jordärtskockskräm
Foto: Johan Stillman
Från Nyhetsmorgon

Med en krispig yta på köttet, en mjuk kräm på jordärtskockor och syrlig bananschalottenlök kan det inte gå fel. Testa på vänner eller familj och se hur gott det smakar!

3 december 2008
Visa mer

Du behöver

Grissida

  • 800 g lättrimmat sidfläsk, gärna med svålen kvar
  • 4 st bananschalottenlökar, skalade och halverade
  • 10 st salviablad
  • 2 st lagerblad
  • 2 st timjanskvistar
  • 1 dl rött vin
  • vatten
  • 2 msk äppelcidervinäger

Pensling

  • 1 msk honung, naturligt flytande
  • 2 msk äppelcidervinäger

Jordärtskockskräm

  • 8 st jordärtskockor, skalade
  • 8 st mandelpotatisar, skalade
  • 2 st vitlöksklyftor, skalade
  • 2 msk crème fraiche
  • salt och vitpeppar

Gör så här

  1. Sidfläsk: Skölj fläsket under kallt vatten.
  2. Fördela schalottenlökarna, 5 salviablad, lagerblad, timjan och fläsksidan i en stor kastrull. Tillsätt vinet och fyll upp med vatten så det täcker.
  3. Koka på svag värme i cirka 30 min. Känn om fläsket är klart med en gaffel. Om det släpper lätt när du drar ur gaffeln, är det klart.
  4. Ta upp fläsket. Spara spadet och lökarna till servering.
  5. Låt fläsket kallna under lätt press.
  6. Skär bort svålen och gör ett rutmönster i fettet under svålen. Skär fläsket i portionsbitar.
  7. Hetta upp en stekpanna och lägg ner fläsket med den rutade sidan nedåt. Stek på medelstark värme tills svålen släppt det mesta av fettet.
  8. Ställ stekpannan åt sidan, vänd på bitarna, pensla med blandningen av vinäger och honung. Finstrimla resten av salvian och strö över fläsket. Stek en liten stund till.
  9. Värm stekskyn och lökarna tillsammans med vinäger.
  10. Jordärtskockskräm: Koka jordärtskockor, potatis och vitlök mjuka i lättsaltat vatten.
  11. Sila av vätskan, och låt rotfrukterna ånga av någon minut.
  12. Mixa till en slät kräm i matberedare. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera tillsammans med fläsksidan och lökarna.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept