Rödbetssoppa med rökt sidfläsk och förlorat ägg

Rödbetssoppa med rökt sidfläsk och förlorat ägg
Foto: Johan Stillman
Från Nyhetsmorgon

Varm soppa på rödbetor, rödkål och rödlök som värmer hela hösten och vintern. Dessutom är det alltid bra att använda rotsaker när de är som bäst.

20 mars 2012
Visa mer
4

Du behöver

Rödbetor

  • 200 g sidfläsk, varmrökt, tärnat i 2 x 2 cm
  • 2 msk smör
  • 7 st färska rödbetor, skalade, strimlade (cirka 500 g)
  • 0,5 st rödkålshuvud, strimlad (cirka 300 g)
  • 3 st rödlökar, skalade, strimlade
  • 2 st vitlöksklyftor, skalade, hackade
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 dl rött vin
  • 1,5 l grönsaksbuljong (alt 1,5 liter vatten + 3 buljontärningar
  • 1 st lagerblad
  • 1 kvist timjan
  • salt
  • vitpeppar
  • 2 msk kallpressad rapsolja, droppas i soppan

Förlorade ägg

  • 6 st färska ägg
  • 1 l vatten
  • 1 msk ättikssprit, 12%
  • 2 tsk salt

Gör så här

  1. Hetta upp en gjutjärnsgryta eller en stor kastrull.
  2. Stek fläsket knaprigt i grytan, lyft upp på papper.
  3. Lägg i smöret och fräs rödbetor, rödkål, rödlök och vitlök i cirka 4-5 minuter.
  4. Tillsätt vinäger, vin, buljong och kryddor.
  5. Koka på svag värme i cirka 30-40 minuter.
  6. Koka vatten, ättika och salt till förlorade ägg.
  7. Knäck upp äggen var för sig i liten kopp.
  8. Sänk temperaturen så att vattnet bara sjuder.
  9. Låt äggen försiktigt glida ner i vattnet. När äggulan stelnat efter cirka 2-3 minuter, är äggen färdiga att lyftas upp med hålslev.
  10. Smaka av soppan med salt och peppar.
  11. Servera förlorade ägg i soppan med fläsk och några droppar rapsolja.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept