Nötfärsjärpe med tomat, varm pastasallad och blomkål, gurk- och basilikadressing

Du behöver

Järpen:

  • 175 g ströbröd
  • 4 dl vatten
  • 3 dl mjölk, 3 %
  • 2,25 kg nötfärs, 15% fett
  • 325 g ägg
  • 3 msk spiskummin
  • 1 msk cayennepeppar
  • salt och peppar
  • olja till att smöra blecket
  • Tomatsås:
  • 650 g gul lök, hackad
  • 1 dl matolja
  • 2,5 kg krossade tomater
  • tabasco att smaksätta med
  • salt, socker och peppar

Pastasallad:

  • 3,75 kg kokt pasta
  • 1 dl matolja
  • 3 st citroner, rivet skal och saft
  • salt och peppar
  • 75 g persilja, hackad

Blomkål, gurk- och basilikadressing:

  • 1 kg gurka, skuren i tärningar
  • 1 kg blomkål, delad och förkokt
  • 1 kg matlagningsyoghurt
  • 1 dl matolja
  • 25 g vitlök, pressad
  • 2 msk torkad basilika
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Järpen:
  2. Blötlägg ströbrödet i vattnet och mjölken. Låt svälla. Blanda i resten av ingredienserna, smaksätt med kryddorna och salt och peppar. Gör ett stekprov. Fyll på spritspåse. Spritsa ut järpar på oljat bleck, baka tills de fått färg i 200 grader. Baka klart med tomatsåsen till en innertemperatur på 65 grader.
  3. Tomatsås:
  4. Svetta löken i olja. Tillsätt krossade tomater. Koka ca 15 minuter, smaksätt.
  5. Pastasallad:
  6. Värm pastan i oljan. Tillsätt citronsaft samt rivet citronskal. Smaksätt pastasalladen, avsluta med att strö över den hackade persiljan.
  7. Blomkål, gurk- och basilikadressing:
  8. Blanda alla ingredienser, smaksätt med salt och peppar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept