Kalvrostbiff med rosmarin, rotmos och gräddkokta murklor

Kalvrostbiff med rosmarin, rotmos och gräddkokta murklor
Foto: Jacob Grange
Från Nyhetsmorgon

En underbar rätt med rostbiff som serveras tillsammans med härlig rosmarin, rotmos och murklor kokta i grädde.

VIKTIGT OM STENMURKLOR Svampen stenmurkla är mycket giftig och Livsmedelsverket avråder från att äta den även efter förvällning samt torkad form. I recept kan du ersätta stenmurklor med toppmurklor, som inte är giftiga utan kan tillagas och ätas utan att kokas av först.
Läs mer på Livsmedelsverket »
16 maj 2008
Visa mer
4

Du behöver

  • 600 g kalvrostbiff
  • 1 knippe rosmarin
  • 6 st klyftor vitlök
  • smör och olivolja till stekning
  • 500 g potatis, skalad
  • 300 g morot, skalad
  • 30 g smör
  • 2 msk riven ingefära
  • 0,5 dl apelsinjuice
  • 100 g murklor
  • 3 st schalottenlökar, hackade
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl grädde
  • 0,5 dl persilja
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Stick hål i köttet med hjälp av en kniv, fyll med rosmarin och vitlök.
  2. Stek köttet i en stekpanna så att det får färg, tillaga klart det i ugnen i 160C i ca 20 minuter eller till en innertemperatur på 58C, låt vila innan servering.
  3. Skär moroten i mindre bitar och koka den tillsammans med potatisen i ca 20 minuter eller tills de är riktigt mjuka.
  4. Mosa rotfrukterna med smör, ingefära och apelsinjuice, smaka av med salt och peppar.
  5. Fräs murklorna i en stekpanna med lite smör och schalottenlök i ca 4 minuter.
  6. Tillsätt vin och reducera något.
  7. Häll på grädde och koka i ca 4 minuter eller tills det har tjocknat lite.
  8. Smaka av med salt och peppar.
  9. Strimla persilja och garnera den färdiga rätten vid servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept