Köttbullar med kantarellsås

Köttbullar med kantarellsås
Foto: Ps matsalar

Köttbullar som serveras med en god kantarellsås.

Smaka av såsen med 1 msk svartvinbärsgelé!

1 oktober 2012
Visa mer

Du behöver

Köttbullar

  • 500 g blandfärs
  • 0,5 dl havregryn
  • 1 dl vatten
  • 2 msk schalottenlökfond
  • 1 st liten gul lök hackad
  • 1 st ägg
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 2 st hackade vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar

Sås

  • 200 g kantareller
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 2 msk Kantarellfond

Gör så här

  1. Köttbullar
    Blötlägg och låt havregrynen svälla i vattnet cirka 15 minuter. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Blanda sedan köttfärs med övriga ingredienser.
  3. Blanda inte färsen för länge så den blir för trådig.
  4. Forma köttbullar och lägg dem på oljade tallrikar.
  5. Hetta upp en stekpanna och stek köttbullarna i omgångar.
  6. Stek klart i ugnen på 150 grader i cirka 10 minuter så att de blir genomstekta.
  7. Sås
    Stek kantarellerna i torr pannan och tillsätt smör när svampen har släppt vätskan.
  8. När det fått fin färg pudra över lite vetemjöl och slå på kantarellfond och grädde.
  9. Låt koka upp och sjud såsen i cirka 5 minuter.
  10. Smaka av med svartpeppar och eventuellt en msk svartvinbärsgelé.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept