Ingefärspäron med kardemummakrisp och vaniljsmetana

Från Nyhetsmorgon

Inkokta päron i en lag på vitt vin, äppelmust och ingefära. Serveras med kardemummakrisp och vaniljsmetana.

24 januari 2013
Visa mer
4

Du behöver

Ingefärspäron

  • 2 Williamspäron
  • 50 g ingefära
  • 4 dl vitt vin
  • 1 flaska Signe äpplemust
  • 2 dl socker
  • 1 dl päroncognac typ Xanté
  • 1 citron
  • 8 gelatinblad

Kardemummakrisp

  • 50 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl mandelmjöl
  • 1 msk kardemummakärnor, krossade

Vaniljsmetana

  • 2 dl smetana
  • 2 vaniljstänger
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 msk honung

Till servering

  • Lakritsgranulat
  • Citronkrasse

Gör så här

  1. Ingefärspäron
    Skala och skär päronen på längden på mitten, lägg 2dl socker i en kastrull och karamellisera. När sockret är gyllene lägg då i ingefäran och bränn sedan av med päroncognac, vitt vin, citronsaft, citroncest och äppelmusten.
  2. Sjud sedan långsamt uder lock tills det att päronen blir genomskinliga . När päronen är glasiga och mjuka lyfter man ur päronen från vätskan och kastar bort ingefäran (men spara lagen).
  3. Ta sedan gelatinbladen (som har legat i blöt i 5 min) och rör ner i vätskan och koka i 2 min. Häll sedan upp lagen på en plastad form och ställ i kylen. Skär i bitar.
  4. Kardemummakrisp
    Blanda alla ingredienser i en bunke, smula ut på bakplåtspapper och baka i ugn på 225°C i ca 8 minuter, ta ut och låt svalna. När det har svalnat smular man till det igen.
  5. Gröp ur vaniljstången försiktigt så att man inte får med så mycket bark, blanda alla ingredienser i en bunke och vispa med elvisp till en fast, fluffig smet och lägg på spritspåse.
  6. Servera pärondelarna med pärongelé, vaniljsmetana och garnera med lakritsgranulat och citronkrasse.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept