Crema Catalana med fruktsallad

André Wessman

Crema Catalana med fruktsallad

12 ingredienser

Crema Catalana, en klassisk krämig pudding med smak av äkta vaniljstång. Servera med en frisk fruktsallad.

Ingredienser

portioner
  • 6 äggulor
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl strösocker
  • 5 dl vispgrädde
  • 7 cm kanelstång
  • 1 apelsin, skalet
  • 2 vaniljstänger
  • rörsocker, till avbränning

Fruktsallad

  • 2 apelsiner
  • 2 passionsfrukter
  • 2 gröna äpplen
  • 400 g vattenmelon

Gör så här

Crema Catalana

  1. Vispa äggulor med vaniljsocker och socker tills att det blir ett vitt fluffigt skum (pösigt).
  2. Sjud sedan i 10 minuter vispgrädde, kanelstång, skal från apelsin samt urgröpta vaniljstänger. Sila smeten över äggblandningen OBS: se då till att grädden inte är varmare än 80 grader för då kan äggulan bli grynig.
  3. Fördela i portionsformar som är ugnsfasta och nedsänkta i en form med vatten som täcker upp till hälften av portionsformen. Grädda på 100 grader i tills smeten har stelnat, ca 20-30 min.
  4. Ta ut ur ugnen och låt kallna, strö sedan över mixat råsocker i en jämn yta över smeten för att sedan bränna av med en gasbrännare.

Fruktsallad

  1. Skala frukten och blanda försiktig, allt kan vara i 2 cm bitar. Serveras vid sidan av.