Impressionistiska skaldjur i Calvadossky

30 min
4
Impressionistiska skaldjur i Calvadossky
Foto: TV4

Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

20 oktober 2009
Visa mer
30 min
4

Du behöver

Calvadossky

  • 0,5 st rödlök, hackad
  • 2 dl vatten
  • 1 msk koncenterad kalvfond
  • dl calvados
  • 1 krm svartpeppar, mald

Calvados crème

  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk calvados

Avokado crème

  • 2 st mogna, skakade mosade avokado
  • 0,5 st normal stor och medel stark chilefrukt, finhackad

Skaldjurstallrik ”impressionistiska”

  • 8 st stora pilgrimsmusslor
  • 300 g skalade färska räkor
  • 8 st råa scampiräkor
  • 2 st vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 krm svartpeppar

Garnering

  • 2 st tomater, urtagna och klyftade som ”båtar”
  • 0,5 st gurka, stavar i 5 mm tjocklek

Gör så här

  1. Calvadossky: Svetta löken mjuk men ej så den tar färg, tillsätt vatten och kalvbuljongen. Låt det sjuda i ca 10 min på svag värme, tillsätt 1 msk calvados och grovkrossad svartpeppar. Sjud ytterligare ca, 5 min. Sila bort löken och tillsätt resten av calvadosen. Servera i små glas eller koppar.
  2. Calvados crème: Hårdvispa crème fraichen och tillsätt calvadosen samtidigt. Montera på skaldjurtallriken.
  3. Avokado crème: Skala och mosa avokadon, tillsätt några droppar citron så avokadon inte mörknar, blanda i den finhackade chilifrukten. Montera på skaldjurstallriken.
  4. Skaldjurstallriken: Droppa 1 msk citron över pilgrimsmusslorna, grilla eller stek dem hastigt ca, ½ min på varje sida gyllenbruna på hög värme. Montera på varm tallrik.
  5. ”Scampi” räkor med skal, stek dem svagt röda, ta av skalen, grilla eller stek dem ca, 1/2min på hög värme. Montera på varm tallrik.
  6. Skala räkorna, grilla eller stek dem på hög värme högst 10-15 sek. Montera på tallriken. Dekorera med fin hackad bladpersilja.
  7. Servera omgående med ett svalt gott vitt vin från Alsace, kallt vatten och en baguette som bryts vid bordet.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept