Risotto med kronärtskocka

Risotto med kronärtskocka
Foto: Anders Strand

Risotto ai Carciofi - Risotto med kronärtskocka. Sommaren står för dörren och det råder kronärtskocksfeber i Italien. När det är Carciofi-festival i grannbyn Chiusure finner man den lilla primören till försäljning överallt. /Anders Strand

Som vanligt i Italien skiljer sig tillagningsmetoderna från region till region. I våra trakter äts kronärtskockorna ofta friterade och i Rom brukar de serveras ”a la romana”, kokta i vin.

Den mesta smaken i en risotto kommer från buljongen. Se till att använda en kycklingbuljong (fond) av hög kvalitet eller koka en egen. En bra risotto ska inte vara för stabbig. Spara lite buljong att späda med om den känns för tjock mot slutet.

Välj en grönsaksbuljong för helt vegetariskt altnernativ.

Läs mer om Anders Strand och hans liv i Toscana


10 februari 2011
Visa mer
4

Du behöver

  • 400 g risottoris av typen arborio eller carnaroli
  • 1.2-1.5 liter hönsbuljong
  • 1 st gul lök
  • 85 g smör
  • 4-5 st små kronärtskockor
  • 0,5 st citron
  • 200 ml torrt vitt vin
  • 75 g parmesan, riven
  • 1 näve bladpersilja
  • Salt, efter smak
  • Svartpeppar, efter smak

Gör så här

  1. Kronärtskockor
    Förbered kronärtskockorna. Ryck av de yttre bladen tills du når de mjukare vaxartade bladen som finns under.
  2. Skala stjälkarna tills att endast den vita kärnan återstår.
  3. Skär av topparna på skockorna så att ca halva huvudet på skockan återstår.
  4. Dela på mitten och ta bort eventuellt skägg.
  5. Skiva skockorna och lägg dem i en bunke med vatten och saften av den halva citronen.
  6. Risotto
    Värm upp hönsbuljongen i en kastrull och låt den puttra.
  7. Finhacka löken.
  8. Lägg den i en tjockbottnad panna och ”svetta” den i ca 4 minuter eller tills den är genomskinlig.
  9. Tillsätt riset och fortsätt tillaga i ett par minuter under omrörning.
  10. Häll i vinet och låt det koka bort tills att det är nästa torrt i pannan.
  11. Tillsätt kronärtskockorna samt en slev av buljongen.
  12. Låt buljongen absorberas av riset innan du tillsätter en slev till.
  13. Upprepa proceduren under konstant omrörning i ca 15 minuter.
  14. Provsmaka riset som skall vara mjukt på utsidan och lite ”al dente” i kärnan.
  15. Tillsätt mer buljong om det är för hårt annars ställ åt sidan i ett par minuter.
  16. Tillsätt först smöret och sedan parmesanen under kraftig omrörning.
  17. Peppra och salta vid behov.
  18. Tillsätt persiljan och servera direkt.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept