Halstrad sik med tomat och pepparrot

4

Du behöver

  • 600 g sikfilé
  • 10 st tomater
  • 2 st rödlökar
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl hönsbuljong (tärning + vatten)
  • 2 msk riven pepparrot
  • 1 knippa dill
  • Bakpotatis:
  • 4 st bakpotatisar
  • 1 kruka basilika
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • salt, peppar

Gör så här

  1. Dela tomaterna i 4 delar. Skär bort kärnhusen och spara dem. Skala och finhacka en halv rödlök, strimla resten. Skala och finhacka vitlöken. Fräs den finhackade rödlöken och 2 av vitlöksklyftorna i hälften av olivoljan i en stekpanna. Tillsätt tomatpurén och kärnhusen från tomaterna. Tillsätt hönsbuljong och låt sjuda ett par minuter. Smaka av med salt och peppar. Sila såsen och ställ åt sidan.
  2. Halstra siken i en stekpanna ca 2 min per sida. Värm tomatklyftorna på låg värme i resten av olivoljan tillsammans med den strimlade rödlöken och pepparroten. Skölj och hacka dillen och rör ner i såsen.
  3. Borsta potatisen. Baka potatisen på galler i 225°C, ca 60 min. Skär ett lock i varje potatis och gröp ur dem. Smaksätt det urgröpta med finhackad basilika, pressad vitlök (resten), olivolja, salt och peppar. Lägg tillbaka i skalet. Servera.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept