En röd och en vit abborre

2

Du behöver

Smörstekt abborre med vitt vin, grädde och dill:

  • 2 personer
  • ca 350 g abborrfilé
  • 2 schalottenlökar
  • 0,5 dl vitt vin
  • 2 dl grädde
  • citron
  • kokt kall potatis, skivad
  • dill
  • salt och peppar
  • smör

Halstrad abborre med kantareller, tomat och persilja:

  • ca 350 g abborrfilé
  • ca 300 g kantareller
  • salladslök i skivor
  • 1 tomat
  • persilja
  • salt och peppar
  • citron
  • smör

Gör så här

  1. Smörstekt abborre med vitt vin, grädde och dill:
  2. Stek abborrfiléerna i smör på skinnsidan först, vänd sedan. Tillsätt finhackad schalottenlök, potatis, vin och grädde. Lät sjuda och smaka av med salt, peppar och dill. Servera med citronklyfta.
  3. Halstrad abborre med kantareller, tomat och persilja:
  4. Stek kantarellerna i smör och abborrfiléerna på skinnsidan först. Tillsätt salladslök, tomat och persilja. Smaka av med salt och peppar. Servera med citronklyftan och gärna kokt potatis.
  5. Torbjörn "Benson" Olssons dryckestips:
  6. Här lagar vi två rätter av samma råvara, en som passar med vitt vin och en som passar med rött.
  7. Till det vita vinet:
  8. Smörstekt abborre med vitvin, grädde, dill och citron
  9. Petit Chablis, La Chablisienne,
  10. Vnr. 5585, 93:-
  11. Ni som älskar Chablis men tycker att det kostar för mycket. Här har ni chansen. Petit Chablis som är den lägsta kvalitetsklassen som sällan visar upp ett vin som detta. Här har vi ett torrt aromatiskt vin med lätt äpplighet och utpräglad mineralkaraktär. Passar till färska nykokta skaldjur, såsom hummer, havskräftor, räkor och sitter som handsken till nystekt abborre med vitvin, kokt potatis, dill och citron. Här undviker jag gärna rödvinet till maten.
  12. Drick och njut !
  13. Till det röda vinet:
  14. Halstrad abborre med kantareller, tomat och persilja
  15. Toso Cabernet Sauvignon
  16. Vnr 16517, 69:-
  17. Pascal Toso utvandrade från Italien i mitten av 1800 talet. Bosatte sig i Argentina och har sedan dess producerat prisvärda viner. Argentina är idag världens femte största vinnation men exporterar fortfarande endast en begränsad del. Detta vin är ett mycket prisvärt vin som är medelfylligt med klara cabernet sauvignontoner, dvs svarta vinbär, men där finns även en mjuk vaniljkaraktär från faten i eftersmaken. Passar utmärkt till Anders abborre. Vinet är inte för kraftigt för att ta bort fisksmaken och inte för lätt för att klara av svampen, löken och den
  18. Halstrade ytan på fisken. Bon Appétit!
  19. Kom ihåg det är alltid du som bestämmer vad som passar dig bäst. Föredrar du rött före vitt så kan ingen annan än du själv ändra på det. Men du kan anpassa tillagningen av din mat så att den passar in bättre med din vinsmak. Jag brukar tala om TTP.
  20. Vinvalet beror på: Tillagning, kokar du eller steker du fisken?
  21. Tillbehör, vad äter du till din fiskrätt? Vitvinsås eller svampsås.
  22. Personlig Preferens, vad är din personliga smak. Anpassa matlagningen till den.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept