Kokt rimmad oxbringa med pepparrot

2h 50 min
4
Kokt rimmad oxbringa med pepparrot
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Från Köket

Det tar tid att att laga klassisk mat, men det är värt varenda minut att vänta på.

Att montera betyder att man förhöjer smaken med grädde eller smör.

5 juli 2011
Visa mer
2h 50 min
4

Du behöver

  • 600 g rimmad oxbringa
  • 1 st morot
  • 1 st lök
  • 6 st lagerblad
  • 10 st pepparkorn
  • 10 st kryddpepparkorn
  • 1 st timjanskvist
  • 0,5 huvud vit- eller spetskål
  • 1 st morot
  • 200 g potatis
  • st purjolök
  • pepparrot, riven
  • salt
  • peppar
  • kruspersilja
  • 50 g smör

Gör så här

  1. Köttet kan förberedas dagen innan du har planerat att äta det.
  2. Lägg köttet i en rymlig gryta och fyll på vatten så att det täcker. Skala och dela morot och lök i grova bitar och lägg ner dem i grytan tillsammans med kryddorna.
  3. Koka upp och låt sjuda i 2-3 timmar. Köttet skall vara mycket mört (prova med en stekgaffel). Skumma koket hela tiden så blir buljongen klar.
  4. Lyft ur kött och grönsaker precis innan servering. Låt buljongen koka upp och krydda med salt och peppar. Montera med smör och strö över persilja och riven pepparrot.
  5. Skär resterande grönsaker i rätt grova bitar och koka dem i buljongen. Potatis och morot måste koka längst så lägg i dem först.
  6. Skiva köttet tunt och värm det i buljongen precis innan servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept