Dubbelbiff med grillad sparris och madeirahollandaise

4

Du behöver

  • 800 g utskuren biffrad med kappa (svensk charlois)
  • 500 g färsk vit sparris
  • salt
  • peppar
  • nejlikor
  • 6 st äggulor
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 400 g smör eller margarin
  • 3 dl Madeira
  • citron
  • salt
  • peppar
  • färska örter och skott

Gör så här

  1. Skär biffen i två bitar som bankas och kryddas (utom saltet).
  2. Skala sparrisen, förväll den i saltat vatten och lägg den på en handduk för att rinna av.
  3. Koka ner madeiran på spisen tills en tredjedel återstår. Slå Hollandaisen på följande sätt: Ställ smöret i vattenbad (en ugnsplåt fungerar bra). Slå äggulorna med vinägern i en bunke i samma vattenbad. Äggen ska bli luftiga och det ska bli lite tjockt. Forsätt slå äggen försiktigt samtidigt som smöret tillsätts i en tunn stråle. Det sista gör man på arbetsbänken. Smaksätt såsen med den ihopkokta Madeiran, salt, peppar och lite citron.
  4. Sparrisen grillas hastigt och kryddas med salt och peppar. Köttet grillas eller stekes i panna. Stek sedan klart det i ugn i 175 grader ca 8-12 minuter. Låt köttet vila på en tallrik i 5-10 minuter innan det skärs upp i tunna skivor.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept