Mårten Gås

2h 40 min
8
Mårten Gås
Foto: Fredrik Sandin Carlson
2h 40 min
8

Du behöver

  • 1 st färsk gås, 4-6 kilo
  • 3 st äpplen
  • 5 st katrinplommon
  • 2 st gula lökar
  • bladpersilja
  • salt
  • peppar
  • timjan
  • rosmarin
  • honung

Lingonkokt rödkål:

  • 0,5 st rödkålshuvud
  • 1 st gul lök
  • 1 st äpple
  • 1 dl lingon, råa
  • 2 dl rödvin
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 0,5 dl honung
  • 1 tsk nejlikor
  • timjan
  • smör
  • salt
  • peppar

Sherryvinägersås:

  • 1 st gul lök
  • 2 st champinjoner
  • 1 msk russin
  • 2 dl rödvin
  • 1 dl sherryvinäger
  • 0,5 l sky från gåsen
  • rosmarin
  • salt
  • peppar
  • lite mjöl

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär grönsakerna till gåsen och blanda med kryddor och honung. Fyll gåsen med blandningen och sy igen den.
  2. Stek gåsen i ugn med vatten och ös hela tiden tills klar vätska rinner ur gåsen. Sänk temperaturen till 180 grader efter 1.5 timme och stek i ytterligare en halvtimme. Kontrollera att gåsen är färdig.
  3. Gör de lingonkokta rödkålen medan: Skala löken. Strimla kålen, löken och äpplet. Fräs alltihop i olja i en kastrull och koka sedan allt under lock med lingon, vin, vinäger och kryddor tills det är mjukt. Avsluta med några klickar smör och honung.
  4. Fortsätt med sherryvinägersåsen: Skala och hacka löken och fräs den tillsammans med champinjoner och russin i lite smör. Pudra med mjöl efter önskemål, såsen behöver bara vara lite lätt redd.
  5. Tillsätt vin, sky och vinäger. Koka sakta cirka 15 minuter. Smaksätt med rosmarin, salt och peppar och sila till sist såsen.
  6. Servera gåsen med kålen och såsen, njut!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept