Coq au vin

4

Du behöver

  • 1 st ungtupp eller 1 stor kyckling, 1,5-2 kg
  • Marinad:
  • 5 dl rödvin
  • 1 st gul lök
  • 1 st morot
  • lagerblad, pepparkorn, nejlikor, timjan
  • smör och vetemjöl
  • 150 g bacon, strimlat
  • 1 st gul lök, hackad
  • 100 g champinjoner, skivade
  • 1 msk tomatpuré
  • persilja
  • pasta eller ris till servering
  • Pasta:
  • 100 g durumvetemjöl
  • 1 st ägg
  • 1 tsk olivolja
  • salt

Gör så här

  1. Lagom bitar av fågeln styckas och marineras: Skär lök och morot i små bitar tillsammans med kryddorna och lägg i marinaden. Lägg i köttet och ställ i kylen över natten.
  2. Vänd köttet i mjöl och bryn köttet i smör i en gryta. Tillsätt ett par skedar tomatpuré. Fräs sedan i egen panna lök, champinjoner och bacon och tillsätt ungefär en tredjedel i grytan. Resten sparas som garnityr.
  3. Slå i marinaden, lite vatten och persiljekvistar. Koka sakta under lock så att inte tuppen kokas sönder.
  4. Köttet skall lossna precis från benen och släppa lätt när man provar med stekgaffel. Lyft sedan tuppen till en ny gryta. Lägg i övrigt garnityr.
  5. Koka ihop såsen i den första grytan och krydda. Sila över i den nya grytan. Koka upp och servera genast med färsk kokt pasta eller ris.
  6. Om Ni gör pasta: Blanda alla ingredienser och låt stå och vila i kylen ett tag. Kavla ut degen och skär i önskad form. Lägg i kokande vatten med olivolja. Koka i 5 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept