Grytan på elden

4

Du behöver

  • 1 kg lammbringa (färsk)
  • 2 l vatten
  • 2 dl vitt vin
  • 1 st morot
  • 1 bit purjolök
  • 1 bit rotselleri
  • 1 st vitlöksklyfta
  • peppar, lagerblad, timjankvist och salt
  • 100 g potatis
  • 0,5 st zucchini
  • 8 st salladslökar
  • 4 st tomater
  • 10 st vita bönor (kokta separat)
  • 1 dl gröna linser (kokta separat)
  • färska örter

Gör så här

  1. Glöm inte att blötlägga bönorna - dagen innan helst. Lammet sköljes väl och kokas upp i eget vatten. Koka i ca 5 min, skumma och skölj igen. Börja nu med nytt vatten, ny gryta. Grönsaker nedskurna i bitar om vartannat tillsammans med vin och kryddor. Koka i minst 1,5 tim. Prova med stekgaffel. Köttet skall lossna lätt, det skall vara riktigt mört.
  2. Tomater skållas, skalas och tärnas. Salladslökar, zucchini och potatis skärs i vackra bitar. Dessa förvälls i lättsaltat vatten. Linser och bönor blötlägges och kokas separat. Köttet lyfts upp och skärs i ätstora bitar, fett kan också avlägsnas.
  3. Sila buljongen noga och koka garnityr med köttet i. När potatisen känns klar, tillsätt tomater, morot och hackade örter. Krydda en sista gång och servera.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept