Grön soppa med friterad lök

4

Du behöver

  • 7 dl grönsaksbuljong
  • 100 g rotselleri
  • 1 st morot
  • 0,5 st purjolök
  • libbsticka
  • blekselleriblast
  • timjan, lagerblad, pepparkorn
  • 4 dl gröna frysta ärter
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl grädde
  • 1 st schalottenlök
  • 1 st stor gul lök
  • 1 st rödlök
  • 2 msk polentagryn / maizena
  • olja (raps eller majs)
  • salt, peppar, muskot
  • crème fraiche
  • en skvätt champagne ev

Gör så här

  1. Här kokar man kanske egen buljong: Grönsaker delas i mindre bitar och fräses i lite olivolja, därefter tillsätter man kryddor och vatten så att det täcker. Koktid minst 30 minuter. Låt dra en stund. Alternativet är färdig grönsaksbuljong.
  2. Sedan börjar man om; fint skuren schalottenlök, vin, avsilad buljong och grädde kokas ihop och kryddas med salt och peppar. När smaken är perfekt mixar man grunden med gröna ärter och silar genom ett durkslag. Servera med friterad lök enligt nedan.
  3. Löken skivas på maskin och blandas med polentagrynen som fastnar med hjälp av löksaften. Fritera i olja i 190°C. Droppa av och salta. Löken läggs på toppen av soppan och garneras med en klick crème fraiche. Vill man vara extra flott häller man en skvätt riktig champagne rakt ner i soppan vid bordet.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept