Västerhavsbouillabaisse

Från Köket

En bouillabaisse är enklare än vad man tror. Köp helst färska musslor som säljs levande - men det går förstås också bra med frysta.

Bleka/lyrtorsk säljs ibland under benämningen havslax och dess kött är jämförbart med torskens.

12 november 2007
Visa mer
4

Du behöver

  • 200 g färska blåmusslor med skal
  • 200 g laxfilé
  • 200 g blekafilé/lyrtorsk
  • 200 g räkor
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 st morot
  • 1 st gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 purjolök
  • 1 msk timjan
  • 2 st lagerblad
  • salt, peppar
  • pernod, ev
  • 1 näve persilja
  • 2 dl vitt vin
  • vatten
  • 100 g smör
  • 1 st baguette i skivor
  • 1 st vitlök
  • 1 dl parmesanost, grovt riven

Gör så här

  1. Skölj och skrubba musslorna väl. Kasta alla musslor som är skadade i skalet eller luktar dåligt. Är musslorna färska ska de kontrolleras: Knacka musslan försiktigt i bordet. Om den då inte sluter sig ska den slängas. Var uppmärksam på om något av musslorna känns tung - då är den antagligen full med lera eller sand och ska slängas.
  2. Hacka löken och fräs den i smör. Tillsätt musslorna, vinet och timjan. När musslorna öppnas ska du dra pannan från spisen. Häll av vinbuljongen och spara den.
  3. Skär alla grönsakerna i små tärningar och fräs i smör i en ny kastrull. Krydda och tillsätt tomatpuré, slå i buljongen och lika delar vatten. Koka tills grönsakerna känns lagom hårda.
  4. Krydda eventuellt med en skvätt pernod. Låt grytgrunden vila ett par timmar för bästa smak.
  5. Skär sedan alla fiskbitar i lika stora bitar och värm försiktigt tillsammans med musslorna. Avsluta med att salta och tillsätta rikligt med hackad persilja.
  6. Servera med vitlök och rostad, skivad baguette och eventuellt parmesan.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept