Du behöver

  • 0,5 kg hummerskal
  • 1 st gul lök
  • 1 st morot
  • 0,5 st purjolök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 50 gram smör
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk timjan
  • 1 msk rosmarin
  • 1 st lagerblad
  • pepparkorn
  • 2 msk mjöl
  • 1 dl portvin
  • 1 dl cognac
  • 1 dl sherry
  • 1 l vatten
  • 5 dl grädde
  • salt och peppar
  • Oststänger:
  • 200 g smördeg
  • 1 st äggula
  • 1 dl riven parmesan
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk gourmetsalt
  • 1 tsk sesamfrön
  • färska örter

Gör så här

  1. Bryn skalet och grönsakerna i smör i en kastrull. Tillsätt sedan tomatpuré, paprikapulver och övriga kryddor. Strö över mjölet och låt det fräsa en kort stund.
  2. Häll i vin och cognac för att bränna av det hela och tillsätt sedan vattten. Låt alltsammans koka i ca 30 min.
  3. Tillsätt grädden och låt koka i ytterligare 30 min. Krydda med salt och peppar och sila ur.
  4. Mixa soppan skummig innan servering. Servera rätten med oststänger.
  5. Oststänger: Pensla smördegen med äggulan, fördela ingredienserna i densamma. Vik ihop degen dubbelt och skär den i strimlor. Rulla sedan till spiraler och grädda i ugn på 200°C i 5-6 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept