Bohusländsk boulliabaisse

Från Köket

Svenskt möter franskt kök i denna gryta. Mustiga smaker är i alla fall garanterade.

16 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kg blåmusslor
  • 300 g lax
  • 300 g torsk
  • 300 g räkor med skal
  • 100 g rotselleri
  • 100 g morot
  • 1 st gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk paprikapulver
  • lagerblad, vitpeppar, timjan
  • 6 cl pernod
  • 10 cl vitt vin
  • 1 l vatten
  • 1 st buljongtärning
  • hackad persilja
  • 2 dl ris
  • 2,5 dl vatten

Gör så här

  1. Börja med att koka väl tvättade musslor i vitt vin, timjan, lök och lagerblad. Koktiden varierar, men alla musslor skall öppna sig.
  2. Häll av buljongen, fräs vitlök och grönsaker i små tärningar i olja. Tillsätt tomatpuré, kryddor, vatten, buljong och pernod. Låt koka ihop i ca 20 minuter. Buljongen från musslorna räknas av från vattenmängden. Smaken blir bäst om denna soppgrund får stå i en dag.
  3. Innan servering, koka upp grunden och låt sedan fisk, räkor och musslor dra i ca 10 minuter. Krydda med salt.
  4. Servera med ris, aioli eller riven parmesan. Rikligt med persilja på toppen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept