Gratinerad löksoppa

40 min
4
40 min
4

Du behöver

  • 3 st gula lökar
  • 3 msk smör
  • 1 msk timjan
  • 3 st lagerblad
  • salt
  • peppar
  • 8 dl oxbuljong
  • 2 dl vitt vin
  • 4 skivor lantbröd
  • 150 g riven ost (gärna emmentaler)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader övervärme.
  2. Skala och skär löken i halvmåneskivor utan rot. Lägg den i en gryta tillsammans med smör, timjan, lagerblad, salt och peppar och låt den svettas.
  3. Slå över buljong och vitt vin. Låt koka i cirka 20 minuter och dra sen åt sidan.
  4. Häll upp soppan i små, ugnsfasta portionsskålar. Lägg en centimetertjock skiva bröd i varje skål och strö över grovt riven ost.
  5. Sätt skålarna på en plåt och gratinera dem i ugnen tills osten smält och blivit gyllengul, cirka 5-10 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept