Lättbakat knäckebröd

Knäckebröd
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Anders Levén ny
Anders Levén ny

Lättbakat knäckebröd

9 ingredienser

2h 30 min

Knaprigt och lättbakat knäckebröd med kummin och anis. Sätt fram ett litet fat och låt gästerna njuta det med smör och flingsalt innan middagen.

Ingredienser

  • 1 förp torrjäst
  • 2 tsk salt
  • 5 dl lättmjölk
  • 6 dl vetemjöl
  • 6 dl finmalt rågmjöl
  • 2 tsk anis, mald
  • 1 msk brödkummin (hel)
  • 2 tsk fänkål, mald
  • 4 dl grovt rågmjöl, till utbakning

Gör så här

  1. Blanda de torra ingredienserna, inklusive jästen i en bunke.
  2. Värm mjölken till 45 grader och blanda med mjölmixen. Knåda inte mer än att degen precis går ihop. Ju mer du knådar, desto luftigare bröd. För knäckebröd gäller med andra ord det omvända jämfört med mjukt bröd: brödet ska innehålla så lite luft som möjligt.
  3. Dela degen i åtta delar och gör en boll av varje degbit. Lägg bollarna på ett fat, täck med plastfilm och låt dem vila i kylen i 2 timmar.
  4. Sätt ugnen på 180 grader.
  5. Kavla ut varje degboll mycket tunt. Använd grovt rågmjöl vid kavlingen. Avsluta med att använda en kruskavel som gör små hål i degen.
  6. Ta ut portionsbröd med hjälp av pepparkaksformar eller använd en degsporre till att skära ut önskad form.
  7. Lägg bröden på bakplåtspapper och grädda 7-10 minuter. Låt kallna utan duk.