Julkorv

10h 50 min
12
Julkorv
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
10h 50 min
12

Du behöver

Julkorv:

  • 250 g fläskkött
  • 125 g kokt kall palsternacka
  • 250 g nötkött
  • 250 g späck
  • 125 g kokt kall potatis
  • 1,5 dl fläskspad eller hönsbuljong
  • 200 cm krokfjälster

Saltblandning:

  • 2,5 msk grovt salt
  • 1,5 msk socker
  • 1 tsk salpeter

Till kokning:

  • vatten
  • 2 st lagerblad
  • 5 st vitpepparkorn
  • 5 st kryddpepparkorn

Gör så här

  1. Skala och koka potatis och palsternackor mjuka i lättsaltat vatten. Låt svalna.
  2. Mal köttet till korven väl och mal även potatis och palsternacka. Blanda med fint stötta kryddor och mjölk, potatisflingor och buljong.
  3. Fyll försiktigt köttblandningen i skinnet, se till att det inte blir för hårt. Knyt efter önskad längd och picka med en nål i skinnet.
  4. Gnid in korven med salt, socker och salpeter. Låt ligga i tio timmar.
  5. Lägg korven i kallt vatten och kryddor och koka väldigt försiktigt i cirka 20 minuter.
  6. Servera med senap, potatispuré och/eller rödkål.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept