Kalvfond

8h 40 min
Från Köket

Detta är början till många underbara såser!

10 december 2007
Visa mer
8h 40 min

Du behöver

  • 5 kg kalvben huggna i bitar
  • matolja
  • 3 morötter
  • 2 gula lökar
  • 0,5 purjolök
  • 0,5 rotselleri
  • 5 msk tomatpuré
  • 3 msk mjöl
  • 1 msk timjan, torkad
  • 10 st hela vitpepparkorn
  • 6 st lagerblad
  • vatten att späda med

Gör så här

  1. Skär grönsakerna i tärningar, cirka 3x3 cm (mire poix).
  2. Rosta benen i en stekpanna på spisen eller i långpanna i ugnen tillsammans med lite olja.
  3. Tillsätt grönsakerna när benen blivit gyllenbruna och låt dem också brynas.
  4. Tillsätt tomatpuré och mjöl och slå sen över allt i en stor kastrull. Koka ur stekpannan eller långpannan med lite vatten och häll det i kastrullen.
  5. Tillsätt ännu mer vatten och koka upp. Skumma av noga med en hålslev.
  6. Lägg i kryddorna och låt sen koka på svag värme under 6-8 timmar. Skumma av med hålslev då och då.
  7. Sila av såsen och reducera, det vill säga koka ner den till önskad kraft.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept