Kalvfond

Anders Levén ny

Kalvfond

12 ingredienser

8h 40 min

Detta är början till många underbara såser!

Ingredienser

  • 5 kg kalvben, huggna i bitar
  • matolja
  • 3 morötter
  • 2 gula lökar
  • 0,5 purjolök
  • 0,5 rotselleri
  • 5 msk tomatpuré
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 msk torkad timjan
  • 10 vitpepparkorn
  • 6 lagerblad
  • vatten, att späda med

Gör så här

  1. Skär grönsakerna i tärningar, cirka 3x3 cm (mire poix).
  2. Rosta benen i en stekpanna på spisen eller i långpanna i ugnen tillsammans med lite olja.
  3. Tillsätt grönsakerna när benen blivit gyllenbruna och låt dem också brynas.
  4. Tillsätt tomatpuré och mjöl och slå sen över allt i en stor kastrull. Koka ur stekpannan eller långpannan med lite vatten och häll det i kastrullen.
  5. Tillsätt ännu mer vatten och koka upp. Skumma av noga med en hålslev.
  6. Lägg i kryddorna och låt sen koka på svag värme under 6-8 timmar. Skumma av med hålslev då och då.
  7. Sila av såsen och reducera, det vill säga koka ner den till önskad kraft.