Brytbröd med surdeg

4h 40 min
Från Köket

Det här brödet kräver sin planering men är riktigt utsökt. Surdegen gör brödet riktigt saftigt och gott.

20 augusti 2008
Visa mer
4h 40 min

Du behöver

Surdeg:

  • 5 st äpplen, skal och kärnhus
  • 500 g vatten
  • 150 g grahamsmjöl

Deg:

  • 450 g vatten
  • 350 g surdeg av äpplen
  • 10 g jäst
  • 850 g vetemjöl
  • 20 g salt

Gör så här

  1. Blanda äppelskal och kärnhus med vatten. Låt stå med lock i 3 dygn (rumstemperatur). Rör en gång om dagen. Sila till sist bort frukterna.
  2. Måtta upp 200 gram äppelvatten (frys resten) och blanda med grahamsmjöl. Plasta bunken och låt stå 1 dygn i rumstemperatur.
  3. Bröddeg: Blanda vatten, 350 gram av surdegen, jäst och vetemjöl i 6 minuter. Tillsätt salt och blanda ytterligare 4 minuter. Låt jäsa i övertäckt bunke i 2 timmar.
  4. Slå upp i önskad form och låt jäsa övertäckt med handduk i 2 timmar. Sätt ugnen på 250 grader.
  5. Sätt in brödet i den varma ugnen och sänk genast temperaturen till 220 grader. Häll också i 1 kaffekopp med vatten på ugnsgolvet. Baka i 20-40 minuter beroende på storlek.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept