Rådjur med rödvin och färsk ingefära

4

Du behöver

  • 0,5 st färsk rådjursstek, ca 1 kg
  • färsk rosmarin och timjan
  • krossad hel vitpeppar, enbär, lite salt
  • smör att bryna i
  • Rödvinssås:
  • 1 st gul lök
  • 1 st rödlök
  • 1 st morot
  • smör att steka i
  • 1 msk farinsocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl rött vin
  • 5 dl viltfond/kalvfond
  • färskriven ingefära efter smak
  • salt och peppar
  • Potatisgratäng:
  • 100 g potatis
  • 500 g palsternacka
  • 1 st liten gul lök, skivad
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 1 st vitlöksklyfta
  • salt, peppar, muskot
  • ev ost till gratinering

Gör så här

  1. Bind upp köttet till en fin form med hjälp av bomullsgarn. Krydda rikligt med de färska örterna, peppar och enbär. Bryn köttet i smör och stek det därefter, endast lätt saltat, på svag värme i ugn ca 180° i 25-40 minuter beroende på hur rosa kött man önskar. Tag ut och låt vila en stund i folie.
  2. Rödvinssås: Fräs lök, morot och vitlök i smör, tillsätt socker och pudra lite mjöl över det hela. Tillsätt vin och buljong, låt koka ihop till ungefär hälften och smaksätt med ingefära, salt och peppar. Slå på lite av stekskyn i efterskott.
  3. Potatisgratäng: Skala potatis och palsternacka, skiva tunt och lägg i en kastrull tillsammans med lök, mjölk och grädde. Pressa i vitlök och krydda med salt, peppar och muskot. Låt det hela koka upp under omrörning i någon minut. Koka sedan färdigt i ugn under folie i ca 15 minuter.
  4. Häll upp i gratängform och gratinera, eventuellt med ost. Gratängen kan göras dagen innan.
  5. Skiva köttet och servera tillsammans med rödvinssås och potatisgratäng.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept