Inbakad hare på jägarens vis

4

Du behöver

  • 4 st smördegsplattor
  • 4 st harfiléer eller 2 harsadlar
  • 1 st purjolök
  • 1 dl torkade trattkantareller (blötlagda)
  • 2 dl grädde
  • 1 st ägg
  • timjan, salt och peppar

Sås:

  • 1 st rödlök, finhackad
  • smör att fräsa i
  • 1 tsk socker
  • 2 dl rödvin
  • 3 dl viltfond (finns att köpa)
  • 1 tsk kryddpeppar
  • 1 tsk enbär
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Harfiléerna har en tunn hinna man bör putsa bort. Bryn de kryddade filéerna i smör och låt kallna.
  2. Blötlägg trattkantarellerna, krama ur och fräs dem i smör. Koka ihop med grädde och smaka av med timjan, salt och peppar. Tillsätt äggulan sist, stuvningen skall var tjock. Låt kallna.
  3. Skär purjolöken i rör, lika långa som filéerna och koka bitarna i lättsaltat vatten. Trä i filéerna eller rulla in dem i lökbladen.
  4. Lägg svampstuvning på smördegen och filé på toppen. Vik ihop så att skarven kommer underst. Pensla med äggvita och baka i ugn 12-15 min på 200°.
  5. Såsen lagas parallellt: Fräs lök i smör. Pudra med socker och låt karamellisera en stund. Slå i vin, viltfond och stötta kryddor. Koka ihop och smaka av med salt och peppar. Sila av såsen och servera som en tunn sky.
  6. Potatis kan kännas överflödig till denna rätt men servera gärna en sallad till.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept