Grillad älgbiff med friterad rödlök

4

Du behöver

Friterad rödlök:

  • 2 dl öl
  • 2 dl vetemjöl, plus lite att vända löken i
  • salt och peppar
  • 1 knivspets strösocker
  • 2 ägg, delade i gula och vita
  • 2 rödlökar
  • olja till fritering

Sås:

  • 1 mogen mango
  • 2 msk soja
  • 1 dl sweet chili-sås
  • 1 dl finriven morot (ca 0.5 morot)
  • salt och peppar
  • 4 älgbiffar à 200 g
  • 2 msk olivolja
  • havssalt och svartpeppar

Tillbehör:

  • sallad på thaibasilika, rucola och isbergssallad

Gör så här

  1. Gör frityrsmeten genom att blanda öl, mjöl, salt och peppar samt socker med äggulorna. Vispa äggvitorna och vänd ner dem. Låt smeten stå i ca 30 min. Skär löken i 1/2 cm tjocka skivor så det blir fina, stora ringar. Vänd lökringarna i mjöl.
  2. Såsen är busenkel: mixa skalad mango med soja, tillsätt chilisåsen och vänd ner de rivna morötterna. Krydda ev med salt och mer peppar om inte chilin är för stark.
  3. Vänd biffarna i olivolja och krydda med peppar; salta precis innan stekningen. Stek dem i het panna i ett par min på var sida; köttet ska gärna vara medium (lätt rosa inuti).
  4. Doppa de mjölade lökringarna i frityrsmeten och fritera dem i 190 gradig varm olja tills de är gyllenbruna. Vänd dem ett par gånger under tiden. Låt lökringarna rinna av på hushållspapper.
  5. Servera alltsammans med grönsallad till. Potatis eller ris passar också utmärkt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept